Dlaczego ogórki kiszone są mętne i gazują? Takie „objawy” oznaczają tylko jedno

Dodano:
Kiszone ogórki Źródło: Shutterstock / Recorder24
Zauważyłeś, że sok w słoiku z ogórkami stał się mętny i gazuje? Nie martw się, bo to oznacza, że proces fermentacji idzie zgodnie z planem.

Mętnienie i gazowanie ogórków oraz innych kiszonek to efekt pracy bakterii kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Te mikroorganizmy przekształcają cukry obecne w ogórkach w kwas mlekowy. Podczas tego procesu powstają gazy i osad – dlatego sok w słoiku może zmętnieć i gazować. To całkowicie naturalny proces i dowód na to, że bakterie kwasu mlekowego robią swoją robotę!

Naturalne oznaki prawidłowej fermentacji ogórków kiszonych

Już po kilku dniach kiszenia ogórków sok może stać się mętny, co świadczy o namnażaniu się bakterii kwasu mlekowego. Bąbelki gazu, a także charakterystyczne syczenie po otwarciu słoika, beczki lub kamionkowego naczynia świadczy o obecności dwutlenku węgla, który jest produktem ubocznym procesu fermentacji.

Na samym początku procesu fermentacji na powierzchni płynu może pojawić się tzw. kożuch fermentacyjny w formie białego nalotu, który również nie jest oznaką psucia się ogórków. Kożuch znika samoistnie i nie wpływa na walory smakowe oraz wartości odżywcze kiszonki.

Jakie ogórki kiszone nie nadają się do spożycia?

Choć mętnienie i gazowanie to dobry znak, warto zwrócić uwagę na inne zmiany, które mogą świadczyć o tym, że ogórki się zepsuły. Są to np.:

  • nietypowy zapach – jeśli wyczuwasz intensywny, bardzo nieprzyjemny, gnilny zapach, to ogórki nie nadają się do spożycia;

  • pleśń na powierzchni solanki – nietrudno odróżnić pleśń od kożucha fermentacyjnego. Ma ona najczęściej zielony, szarawy lub czerwonawy kolor i nieprzyjemny zapach;

  • zmiana konsystencji – jeżeli ogórki stały się miękkie i zaczęły się rozpadać, to oznacza, że proces fermentacji nie przebiega w prawidłowy sposób i przetwory nadają się do wyrzucenia.

Jak uniknąć psucia się ogórków kiszonych?

Jeżeli chcesz zmniejszyć ryzyko psucia się kiszonek, to:

  • pamiętaj o starannym przebraniu i umyciu warzyw oraz wyparzeniu słoików i zakrętek,

  • używaj przegotowanej wody i soli kamiennej niejodowanej, zachowując proporcje: 1 łyżka soli na 1 litr wody,

  • sprawdź szczelność słoików po zamknięciu,

  • przechowuj przetwory w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...